In de macht

Hoe hard ik ook probeer te vechten, ik lijk weer volledig in de macht te zijn van het tellen van kcal, het wegen van mijn eten en het afmeten van milliliters. Controle, niks meer dan controle, waar voorverpakt eten de key lijkt te zijn.

Heel langzaam, zonder dat ik het zelf echt door had liep ik weer de wereld van lachspiegels binnen waar dun dik was en waar ik niks meer kon vertrouwen, zeker mezelf niet. Ik weet niet waar het begon, ik weet niet waar ik echt weer begon te vallen en de grip kwijt begon te raken terwijl ik mezelf wijs aan het maken was dat ik eindelijk weer controle had.

Ik loop door een gang met lachspiegels waarin elk beeld word verdraaid, ik weet niet meer hoe ik mezelf moet zien en vertrouw het niet meer. Elke opmerking is een bevestiging van wat mijn hoofd heel de dag al zegt, “zie je wel je bent te dik, zij vinden het ook!” Als ik niet word gevraagd mee te lunchen op de groep is dat omdat ik te dik ben en niet mag eten. Als er niet word gevraagd of ik al heb gegeten als ik terug kom van het werk heb ik geen eten nodig want ik heb toch genoeg reserves. Eten hoeft niet op mijn dagprogramma gezet te worden, zie je wel dat ik het niet nodig heb, zie je wel dat anderen dat ook vinden. En mijn hoofd vind het prachtig! Maakt alles nog groter, maakt overal zijn eigen verhaal van. En Ik, waar ben ik in het verhaal. Nou, ik durf het niet te checken. Ik durf niet te vragen, bang voor de afwijzing, angst voor de reactie die ik altijd kreeg als ik vroeg om hulp of checkte of klopte wat ik dacht.

“Besteed er maar geen aandacht aan want dan gaat het wel weer over.”

Dus val ik alleen, duikel ik over de kop en ben ik heel mijn oriëntatie kwijt. De wc is mijn grootste vriend geworden en het gevecht word steeds eenzamer. Ik durf niet meer en ben te moe om het gevecht met het eten en mezelf aan te gaan. Maar ik val zo hard dat ik bang word, zelden was mijn val zo vernietigend, nergens iets om me aan vast te houden. Dus begin ik te fluisteren, Te fluisteren om hulp. Probeer ik in de storm van gedachtes te verwoorden wat ik nodig heb terwijl ik mezelf niet meer kan verstaan. Ik weet niet hoe anderen het gaan verstaan, hoe anderen het gaan snappen als ik zelf mijn gedachten al niet kan ontwarren. Maar wie weet, wie weet is er in het oog van de storm een stil moment en hoort en ziet iemand genoeg, net iets meer, net iets meer dan ze nu zien. Of heb ik zonder dat ik het door had toch al harder om hulp geroepen.

Volgende week de diëtiste. Ik ben bang en wil wegrennen, hoe ga ik dat doen, hoe ga ik daar praten als ik het al niet kan op de plek waar ik dagelijks ben? Maar ik móet, ik moet het gewoon proberen!

Een gedachte over “In de macht

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: