Gevangen

Soms zit ik gevangen in mijn lichaam, hoe hard ik ook probeer de woorden uit mijn mond te persen er komt geen geluid uit. Ik probeer me te bewegen maar ik lijk te zijn begraven en zelfs de kleinste beweging kost te veel energie. Ik probeer het maar meer dan een rare trilling van mijn spieren is vaak niet waar te nemen. Ik wil vragen om hulp maar wat ik ook probeer, elke poging word afgekapt.

Ik zit gevangen in mijn eigen lichaam. De paniek beneemt me de adem alsof er en berg stenen bovenop mijn borstkas ligt. Een hand sluit zich om mijn keel en ik probeer te gebaren, hopeloos verloren in een zee van onmacht. Soms weet ik het niet meer, soms weet ik niet meer hoe ik nog om hulp kan vragen. Ik zou willen dat ik uit kon leggen, dat ik kon vertellen hoe ik geholpen kon worden maar ik weet het zelf ook niet goed. De onmacht slaat om in woede, woede op mezelf. Waarom laat ik het weer zo ver komen? Waarom laat ik de paniek alles overnemen, waarom laat ik mijn stem niet spreken en vertel ik niet gewoon wat me kan helpen, waarom weet ik niet wat me kan helpen?

Terwijl ik gevangen zit in mijn lichaam ben ik me van tijd tot tijd pijnlijk bewust van wat er zich in mijn omgeving afspeelt. Soms maakt me dat bang, de reacties van mensen die niet snappen wat er gebeurt, die boos zijn dat ik niet gewoon in actie kom en doe wat er gevraagd word. Ik voel de irritatie maar vaak voel ik vooral de onmacht, het niet weten hoe te reageren maakt dat er negativiteit is, negativiteit die maakt dat ik me nog verder terug trek in mijn gevangenschap. Want hoe rot ik me op die momenten ook voel en hoe graag ik me er aan wil onttrekken het is ook mijn manier om te vluchten aan een situatie die ik even niet aan kan, een ongezonde en vervelende manier, maar wel een bekende manier.

Maar toen stond ik daar van de week, ik wist dat ik hulp nodig had want ik kon het niet meer alleen maar ik kon geen woorden meer uit mijn mond krijgen. Ik wilde zeggen help maar meer dan een handgebaar kwam er niet uit. HELP? Blijkbaar duidelijk genoeg dat het niet goed ging maar wat haatte ik mezelf, waarom kan ik niet gewoon zeggen dat het niet goed gaat. Waarom word ik op het moment dat het niet goed gaat totaal over genomen door dat rare gevoel en lijk ik alle controle over mijn lijf kwijt te zijn.  “Ik stond erbij en ik keek ernaar.” beschrijft denk ik het beste hoe ik me dan voel. Ik zie toe hoe ik totaal de controle verlies en kan er niks tegen doen. Ik verlies de controle en alles loopt uit de hand, destructrief gedrag. Toch was mijn handgebaar genoeg om dat destructieve gedrag voor het eerst te kunnen stoppen door hulp te vragen, door iemand toe te laten op het moment dat ik zelf echt niet meer in staat was om beslissingen te nemen.

Hulp gevraagd en aanvaard toen ik gevangen zat in mijn eigen hoofd.

2 gedachten over “Gevangen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: