Een palindroom

Dood is een palindroom, maar eigenlijk ook niet.

Ken je het begrip palindroom? Een woord wat achterstevoren het zelfde is? Reinier is hier een voorbeeld van, als je dat omdraait heb je nog steeds reinier.

Ik bedacht me dat dood ook een palindroom is. Dood is omgekeerd nog steeds dood. Maar dood is wel het slechtste palindroom woord wat er bestaat. De dood is namelijk niet om te draaien. Op geen een manier is de dood ongedaan te maken, hoe graag we dat soms ook zouden willen. De dood is niet om te draaien en van de dood kan je niet opeens weer het leven maken. Je kan de dood helemaal niet omkeren, en als je de dood om zou keren zou er leven moeten staan. Dood zou geen palindroom moeten zijn. Eigenlijk is deze palindroom een leugen.

Soms zou ik willen dat de dood om te keren was, dat ik de tijd terug kon spoelen en laatste gesprekken opnieuw kon voeren. Ik zou soms willen dat ik bepaalde mensen nog een keer een knuffel kon geven en ze nog eens kon vertellen hoe veel ze voor mij betekend hebben. Maar dat kan niet, want de dood is niet om te keren. Als iemand dood is kan je diegene nooit meer vertellen hoe veel je om hem of haar gaf, nooit meer een knuffel geven, Dus moet je het doen als het nog kan.

Nu kan het nog. En ik word me er steeds vaker van bewust dat de tijd die we hebben maar beperkt is. Want de dood is geen echte palindroom en is niet om te keren. Of eigenlijk is het juist wel een echte palindroom, want ook omgekeerd is de dood nog steeds dood al zou ik soms willen dat er dan leven zou staan.

Een gedachte over “Een palindroom

Voeg uw reactie toe

 1. Hallo vlinder,
  In eerste instantie las ik palingdroom ik zag je al in een viswinkel met paling, maar het was een ander onderwerp en wel de dood.
  De dood die niet omkeerbaar is, de dood die voor ieder komt, waardoor het zo belangrijk is om steeds weer te proberen zonder boosheid en wrok naar anderen door het leven te gaan, dingen uitspreken, loslaten en proberen te vergeven.
  Net zoals in de herfst de bomen hun bladeren verliezen om in de lente weer volop te kunnen stralen in hun groene bladertooi.
  Ik weet niet of de dood het einde is, ik geloof dat na de dood een ander leven is, maar…dat zien we dan wel weer.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: