Met vallen en opstaan

Herstel gaat met vallen en opstaan. Het word zo vaak gezegd, maar dat de val in mijn herstel zo letterlijk zou beginnen had ik nooit gedacht. Een koprol samen met mijn paard en daar lag ik dan, ik was gevallen, me op dat moment nog niet bewust van wat er was begonnen met die val.

Het word eigenlijk heel makkelijk gezegd, herstel is een kwestie van vallen en opstaan. In de paarden leerde ik dit wel; vallen, opstaan en weer door gaan. Toch bleek op staan niet altijd zo makkelijk te zijn. Soms zijn je verwondingen te ernstig en moet je blijven liggen, is de pijn te heftig om op te staan en weet je dat als je direct op staat en door gaat je de schade alleen maar erger maakt.

Ik deed dit vorig jaar. Nadat ik over de kop was geslagen met mijn paard klom ik er weer op. Mijn lichaam schreeuwde aan alle kanten nee maar mijn hoofd vertelde me dat ik er weer op moest. Want wat als ik bang werd, wat als ik er nu niet op ging en ik er later niet meer op durfde? Dus beet ik door de pijn heen en stapte ik terug op, mijn eigen grenzen negerend. Na een paar rondjes moest ik echter de grens die mijn paard me aan gaf wel respecteren. Zij vertelde me dat het niet goed zat en dus stapte ik af. Nog steeds hulp weigerend zadelde ik haar zelf af en fietste ik uiteindelijk zelf naar de eigenaren van de paarden toe. In het ziekenhuis aangekomen was de uitslag kei hard, 2 gebroken wervels, dan word je toch wel even wakker geschud.

Het was een fysieke blessure die ik toen op liep. Toch was deze blessure het begin van een mentale crisis periode. Een crisis die nu eigenlijk al een jaar duurt en die ik al een jaar probeer te overleven. Een jaar geleden viel ik fysiek maar ging mijn mentale herstel pas echt onderuit.

Dat het nu een jaar geleden is maakt me er pijnlijk van bewust hoe lang ik al bezig ben met overleven. Hoe moelijk het soms is om op te staan nadat je gevallen bent. Het is niet altijd een kwestie van vallen, opstaan en weer doorgaan. Soms val je en blijf je vallen, blijf je vallen totdat je de bodem bereikt, je je ergens aan vast kan grijpen en weer kan klimmen of tot iemand je vast pakt en voorkomt dat je verder valt. Bij mij lijkt geen van deze opties het geval te zijn. Die bodem lijk ik nooit te bereiken, keer op keer val ik dieper en vraag ik me af hoe diep ik dit keer zal vallen. Me vast grijpen lukt niet, alles breekt af, ik krijg nergens grip op en hoe harder ik probeer me ergens aan vast te grijpen, des te harder lijk ik te vallen. Iemand die me vast grijpt en voorkomt dat ik verder val. Ja, ach, wat zal ik daarvan zeggen. In mijn hoofd is de hulpverlening daarvoor. En al heb ik nu 2x een time out opname gehad, deze waren steeds niet lang genoeg om me echt vast te kunnen pakken, om me echt ondersteuning te bieden. En waar ik aan een lapje stof werd vastgepakt scheurde deze af doordat er weinig werd opgebouwd en er geen plan werd gemaakt om te zorgen dat er iets veranderde aan de situatie die de crisis veroorzaakte.

Dus wat moet ik dan, in mijn situatie zal ik mijn vleugels uit moeten slaan. Ik zit nu in een soort vrije val en om te voorkomen dat ik te pletter sla tijdens een van mijn vruchteloze pogingen om mezelf ergens aan vast te klampen en grip te krijgen op het leven moet ik mezelf leren vliegen. Je moet eerst vallen om te leren vliegen en misschien is dat precies wat ik moet leren. Misschien moet ik het gewoon over een andere boeg gooien.

4 gedachten over “Met vallen en opstaan

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: