Waardeloos en vernederd

Kijk als ik achter je ga staan zie je me niet in de spiegel. Ik kan me gewoon helemaal achter jou verstoppen.

Wat voelde ik me waardeloos toen mam dat zei. En eigenlijk vooral heel erg vernederd. Kijk Maria, je bent dik, ik zal het nog een keer bevestigen voor het geval je dat zelf nog niet wist.

Er waren meer momenten dat ik me zwaar waardeloos en vernederd voelde, als er werd gepest, het misbruik, sommige situaties thuis. Maar er zijn er 2 die er echt met kop en schouder bovenuit steken na dat incident met mama voor de spiegel.

Na een goed gesprek met de psychiater en een verpleegkundige was er eindelijk besloten dat ik niet meer terug de separeer in hoefde. Na 2 weken te hebben doorgebracht in de separeer met steeds wat meer tijd op de afdeling en op mijn kamer was ik hier heel blij mee. Eindelijk niet meer de separeer in. Ik lag al lekker in bed met mijn medicatie op toen de avondverpleging me kwam ophalen om naar de separeer te gaan. Ik was verbaasd en legde ze uit dat ik had afgesproken dat ik op mijn kamer mocht slapen. “Nee wij hebben overgedragen gekregen dat je gewoon in de separeer slaapt.” Ik probeerde ze over te halen dit te controleren in de rapportages maar de verpleging hield voet bij stuk. Ik was in de war en kon het niet weten. Ze gingen het niet controleren.
Eigenwijs als ik was (en ben) weigerde ik mee te lopen voordat ze hadden gecontroleerd of er geen fout was gemaakt bij de overdracht. Omdat zij dit bleven weigeren werd ik met 6 man naar de separeer gebracht.
Tijdens het schrijven van de rapportages voor de overdracht werden de rapportages van die middag ook gelezen en wat bleek, er was inderdaad verkeerd over gedragen. In de rapportages stond dat ik op mijn kamer mocht slapen met extra controles.

Wat daar nou zo vernederend aan was? Niet dat ik met 6 man naar de separeer was gebracht en uitgekleed, dat was vernederend maar had ik kunnen voorkomen door niet zo eigenwijs te zijn. Nee, het vernederende was dat ze weigerde naar me te luisteren omdat ik in de war zou zijn. Dat datgene wat ik zei helemaal niet meer mee telde. Dat ik niet meer mee telde. Ik voelde me net een beest wiens stem er niet toe deed, ik voelde me waardeloos.

Vorige week voelde ik me ook zwaar vernederd. Niet omdat dat de bedoeling was maar omdat de samenloop van omstandigheden mega ongelukkig was. Ik had een zorgtoewijzingsgesprek wat ik niet voor had kunnen bereiden en waarvan ik niet wist wat ik kon verwachten. Er zaten 4 mensen bij, mijn psycholoog, de verpleegkundige waarbij toen de overdracht met het separeren zo fout liep, en nog 2 mensen. Praten met 4 mensen is eigenlijk een onmogelijke opgave. Een echte no go.
Ik was doodzenuwachtig en ging super gespannen het gesprek in. En toen ging het opeens over het eten. Niet een beetje over het eten maar super uitgebreid over het eten. Ik wilde het niet, kon niet niet. Het voelde alsof ik stukje bij beetje volledig werd uitgekleed voor die 4 mensen. Het probleem waar ik me het meeste voor schaam maar waar geen hulpverlener het ooit echt over heeft willen hebben werd in 1x door 4 mensen uitgevraagd. En ik voelde me in de hoek gedreven.

Ik voelde me waardeloos. Waardeloos omdat ik middenin een heel heftig gevecht met eten zit. Waardeloos omdat ik mezelf erom haat en anderen dat nu weten. Waardeloos omdat ik mijn grens pas veel te laat aan kon geven en me daardoor heel erg vernederd voelde.

Ik stond daar naakt in de kamer met alleen mijn eetprobleem nog aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: