Zachtjes met de deuren gooien

Willen jullie alsjeblieft zachtjes met de deuren gooien?

En met deze tekst op de deuren naar de tuin werd ik verwelkomd op de open afdeling. Tegenstrijdig, want gooien en zachtjes doen waren nu niet bepaald de eerste woorden die ik samen in een zin zou gebruiken.

En toch was deze zin het begin van mijn tijd op de open afdeling

En met mijn gang naar de open afdeling maakte ik ook kennis met een nieuw woord, overprikkeling. Direct ook de reden dat deze tekst op alle deuren was geplakt. Het kleinste geluid kon mij, en sommige van mijn medepatiënten op laten veren en volledig overstuur maken. Een deur die dicht werd gegooid, al dan niet zachtjes, iemand op hakken in de gang, een zool die piepte of iemand die met een basketbal gooide in de pmt zaal. Te veel geluiden, te veel prikkels, overprikkeling dus.

De eerste tijd was ik ervan overtuigd dat degene die het meeste last had van geluiden deze tekst had opgehangen. Het verzoek aan medecliënten om wat rekening met elkaar te houden, zo dacht ik. Maar niks bleek minder waar. Deze teksten bleken te zijn opgehangen door degene die het hardste met de deuren gooide. “Anders vergeet ik steeds dat het zo veel geluid maakt en schrik ik er zelf van.” Was haar verklaring toen ik ernaar vroeg.

Jezelf wijzen op iets voordat je er tegenaan loopt, mega slim eigenlijk. Kan ik dat ook niet doen? Thuis overal briefjes ophangen met vragen en oproepen aan mezelf, de dringende vraag om mijn eigen grenzen toch eens te respecteren?

  • Heb ik wel genoeg geslapen?
  • Ben ik niet te moe voor deze activiteit?
  • Zorg ik wel goed genoeg voor mezelf?
  • Neem ik op tijd mijn rust?
  • Loop ik mezelf niet voorbij?
  • Heb ik wel gegeten vandaag?

En die lijst kan ik behoorlijk lang maken, want er zijn best wat vragen die ik mezelf gedurende de dag kan stellen. Het lijkt me een kwelling om er elke keer mee geconfronteerd te worden, maar ook de enige manier om mijn grenzen te gaan respecteren en voor mezelf te gaan zorgen. Mezelf confronteren met mijn grenzen voordat ik ze overschrijd.

Het is zoiets als dat pammetje nemen voordat je werkelijk overloopt van de spanning en overprikkeling. Die beschermers die je vroeger om deed als je ging skeeleren, niet om te voorkomen dat je viel, om te voorkomen dat je je flink bezeerde áls je dan viel.

Een gedachte over “Zachtjes met de deuren gooien

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: