Gevoelens

Het hebben van gevoelens kan erg verwarrend zijn, het ontbreken ervan echter ook.

Als je in de pubertijd komt word je verliefd. Dit is blijkbaar de normaalste zaak van de wereld en hoort erbij. Ja toch?

Verliefd, raar woord eigenlijk. Een verre liefde? Want dat is het niet, het gaat niet om een verre liefde maar om een gevoel. Of is het juist het onbereikbare van een liefde, de afstand die er is tussen jou en degene waar je gevoelens voor krijgt die maakt dat dat wanhopige gevoel van verliefdheid ontstaat? Is het daarom VERliefd?

Verliefdheid, ik kan het woord helemaal uit elkaar gaan trekken en gaan analyseren. Ik kan alles wat ik er in de boeken over heb gelezen vertellen en gebruiken in mijn analyses maar écht iets zeggen over verliefdheid kan ik niet. Want waar iedereen om me heen verliefd werd, een vriendje of vriendinnetje kreeg, trouwde of uit de kast kwam, was erbij niks. Ik werd niet verliefd, zelfs niet een beetje.

Het ontbreken van gevoelens dus. Ik vond het super verwarrend. Waarom had ik geen Gevoelens? Geen verliefdheid, zelfs niet een heel klein beetje? Dan werd me verteld dat verliefdheid over moest gaan in houden van, dat een relatie niet kon voortbestaan op verliefdheid maar dat je moest gaan houden van elkaar. Maar ik hield ook van niemand. Ik had gewoon geen gevoel. Een tijdje “hoopte” ik dat ik dan misschien lesbisch zou zijn. Dat er ergens nog gevoel zou zitten en ik niet helemaal eng en gevoelloos zou blijken. Maar blijkbaar zijn ze ergens bij het uitdelen van gevoelens van liefde vergeten mij hier ook wat van te geven.

Ik schaamde me, zeker als puber, dat ik voor niemand gevoelens had. Ik vond het soms echt wel fijn om bij iemand te zijn. Ik ontwikkelde hele fijne vriendschappen, om een of andere vage reden vaak met jongens. Maar daarvan bleken de verwachtingen dan anders te zijn vanuit de ander. Een vriendschap werd hierdoor ook steeds enger, want wat waren de verwachtingen en kon ik hier wel aan voldoen? Ik heb een aantal relaties gehad, niet omdat ik dat zo graag wilde maar omdat ik de ander niet teleur wilde stellen. Omdat ik geen nee durfde te zeggen, omdat ik niet in zag waarom ik nee zou moeten zeggen als ik toch nooit gevoelens zou hebben en ik er iemand een plezier mee zou doen.

Nu ben ik daarin veranderd, ik hoef geen relatie meer, niet voor de ander, niet voor mezelf en zeker niet voor de buitenwereld. Het heeft blijkbaar zelfs een naam, asexueel. Toch verward het me soms nog steeds en maakt het me onzeker. Waarom ben ik niet in staat om een relatie te hebben? Ik zie in mijn omgeving leeftijdgenoten met vaste relaties, verliefd, verloofd, getrouwd, samenwonen en een kind. En al zal ook een deel de schone schijn ophouden voor de buitenwereld. Zij kunnen dat tenminste nog, ik ben qua relaties helemaal nergens toe in staat.

Nb. Misschien moet ik er even bij vermelden dat ik wel gevoelens heb maar dat mijn gevoelens redelijk oppervlakkig zijn. Ik geef heel veel om sommige mensen, houden van is een groot woord maar ze zijn me veel waard. Als ik zeg dat ik iemand waardeer meen ik dit want anders zeg ik het niet. Ik heb wel gevoelens maar ik ken geen vlinders in mijn buik, ik zal voor een mens niet zomaar door het vuur gaan. Voor een dier wel, maar dat heeft ook te maken met de schade wat mijn vertrouwen naar mensen heeft opgelopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: