Ik kan het niet

Ik kan het niet, voor mij is het teveel en het lukt me gewoon niet.

Oeps, auw, heb ik dat echt gezegd? Ja! Ik heb blijkbaar grenzen die ik al veel te lang verleg omdat anderen dat van me verwachten. Dat is een van de redenen dat ik keer op keer vast loop. Blijkbaar kan ik bepaalde dingen niet, wat voor iemand anders normaal is, is dat voor mij niet. Wat voor iemand anders makkelijk te doen is kan voor mij onmogelijk zijn.

Andersom kan het soms ook. Waar ik volledig vast loop op school functioneer ik over het algemeen prima op werk. Natuurlijk heb ik ook daar echt wel eens een off day, maar ik denk dat ik het grootste deel van de tijd best functioneer. Maar als ik een dag helemaal vast loop op school ben ik blij als ik kan gaan werken. Voor een ander zal het raar klinken dat ik juist als ik overprikkeld ben graag richting werk vertrek. Voor mij is werk echter een heerlijke uitlaatklep en een plek waar ik me best veilig voel.

Maar een grens aangeven, hoe doe ik dat? Ik doe heel mijn leven al niks anders dan over mijn grenzen heen gaan en dan gigantisch vast lopen. En als ik een grens aan geef, hoe voorkom ik dan dat iemand anders er overheen gaat? Het aangeven van een grens levert dus ook gelijk weer een hoop vragen en problemen op die daarbij komen kijken. Want hoe ga ik om met nieuw gedrag wat ik mezelf aan leer? Dat is misschien nog het aller lastigste van alles.

Blijkbaar is het niet aangeven van grenzen datgene wat maakt dat ik keer op keer vastloopt. Maar grenzen op een gezonde manier aangeven heb ik nooit geleerd, bovendien werden mijn grenzen keer op keer niet gerespecteerd. Maar eigenlijk weet ik nu niet waar mijn eigen grens ligt en weet ik niet wat ik wil, wat ik moet en vooral hoe het verder moet.

IK kan het niet, waarom niet, is het m’n autisme? Misschien, maar misschien ben ik gewoon niet in staat om bepaalde, voor anderen heel normale dingen, uit te voeren. Een voor een ander heel normale bezigheid is voor mij een onmogelijke opgave. Wat een ander zonder problemen doet kan mij alle energie die ik voor een dag heb kosten. Naar de apotheek gaan, naar de winkel gaan, de huisarts, een therapeut. Juist de simpele dingen kosten mij bergen energie omdat ik er teveel over nadenk.

3 gedachten over “Ik kan het niet

Voeg uw reactie toe

 1. Ik herken dit heel sterk. Mij was ook niet aangeleerd om mijn grenzen aan te geven. En als ik dat een keer wel deed, werd dit niet gerespecteerd. Wat ik uit eigen ervaring kan zeggen is dat de drempel om je grenzen aan te geven, steeds hoger wordt naarmate je vaker vastloopt. Maar, zodra je dan niet meer verder kunt(niet meer verder kunt vastlopen) dan is die drempel zo hoog, maar als je de drempel overgaat, zal het de tweede keer makkelijker gaan. Ik zeg makkelijker met de nadruk op ‘er’. Het duurt ontzettend lang voordat het je ‘echt’ makkelijk af gaat. Maar ik zou adviseren om met kleine dingen te beginnen. En dat dan uit te gaan breiden naar de wat ‘grotere’ dingen. Het is en blijft een lastig onderwerp uit te voeren in de praktijk. Sterkte ermee.

  Like

 2. Wat jij en ook berrunderkamp aangeeft herken ik zo. Je laat het zo ver toe dat als je dan eindelijk ‘nee’ durft te zeggen het er zo ongestructureerd en ongenuanceerd uitkomt dat niemand het meer accepteert. Waardoor het trauma feitelijk alleen maar groter wordt. Ik hoop dat je dit ook goed kunt aanvliegen bij je therapie. Het is zo belangrijk. Ik snap dat je doodop bent. Sterkte lieverd xxx

  Liked by 1 persoon

  1. Herkenbaar helaas. Ik heb zolang over mijn grenzen heen laten gaan dat ik niet eens wist dat men er overheen ging. Pas sinds kort merk ik een beetje waar ‘de grens’ ligt. Er zijn in verschillende situaties verschillende grenzen, ik ga binnenkort beginnen met een therapieserie (Psycho Motorische Therapie) in een groep, waarbij contact en grenzen aangeven belangrijke thema’s zijn. Ik vind het knap dat jij het uit jezelf probeert (zoals ik hier begrijp) en ik hoop dat je mensen om je heen kunt verzamelen die wél naar jou gaan luisteren en waarbij jij je veilig genoeg voelt om je grens aan te geven. Groetjes 👋🏼

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: