Bewust van een spiegel

Als mijn eestoornis meer opspeelt, ik meer moeite heb met eten en struggle ik met mijn zelfbeeld, dan word ik me vaak bewust van elke spiegel die ik tegen kom. Elke spiegel vermijd ik omdat ik niet constant opnieuw bewust wil zijn van mijn lichaam. Elke keer als ik mezelf zie haat ik mijn lichaam, haat ik mezelf. In die periodes probeer ik maar niet teveel in de spiegel te kijken.
Dit maakt bepaalde dingen best lastig. We hebben in de badkamer bijvoorbeeld een mega grote spiegel die niet te ontwijken is. Douchen betekend dus verplicht jezelf volledig naakt zien in de spiegel. En wat doe ik dan, ik douche zo weinig mogelijk. Ja bah, vies heh? Maar geloof me, ik stink liever en haat mezelf daarom, dan dat ik mezelf elke keer weer helemaal in die spiegel moet bekijken.

Het paard is de spiegel van de ziel

Maar ondanks mijn haat voor spiegels werk ik heel veel met spiegels. Niet met die glazen spiegels die je in je badkamer hebt hangen. Nee, ik werk met een paard als spiegel. Mensen die bekend zijn met paarden weten misschien wel dat een paard reageert op hoe jij je voelt. “Spiegelen” word dit ook wel genoemd. Een paard weerspiegeld je gevoel, je emotie en je energie.

Als 12 jarig meisje werd ik me ervan bewust dat bij een probleempaard het probleem vaak bij de eigenaar lag. Niet het paard had begeleiding nodig maar de eigenaar. Alleen het paard helpen was voor het paard misschien wel fijn, als hij weer bij de eigenaar was ging het vaak binnen no time fout. Maar zie dat als jong meisje maar eens aan een volwassene te vertellen. Zo goed als onmogelijk. Ik wist toen nog niet dat dit spiegelen heette, maar doordat ik me daar van bewust werd ging ik er steeds meer op letten. Ook maakte dit dat ik fouten meer en meer bij mezelf kon zoeken en de schuild niet altijd op het paard af schoof. Natuurlijk kon het van beide kanten verkeerd gaan maar oei, wat lag de oorzaak vaak bij mij.

Dat is een van mijn grootste doelen geworden in de paarden, het creëren van bewustzijn. Proberen mensen te laten zien dat de oorzaak vaak bij zichzelf ligt. Maar ook dat je paard je vaak handvaten bied om ermee aan de slag te gaan. Je paard zorgt voor een confrontatie maar helpt je ook om jezelf te verbeteren. Daarvoor moet je echter wel in die spiegel willen kijken. Je moet je bewust worden van wat je paard doet, en vooral wat jij op zo’n moment doet en voelt. Is je paard ongehoorzaam maar ben jij eigenlijk heel druk in je hoofd? Dan spiegelt het paard gewoon je chaos en zal je rust moeten creëren. Als je rust krijgt zal je vaak ook gehoorzaamheid krijgen van je paard. Heb je een paard wat er vandoor gaat of zit je zelf gewoon vol met spanning? Misschien kan je dan beter lekker buiten uitwaaien in plaats van jezelf (en je paard) te verplichten om allerlei oefeningen te doen in de bak.

Maar soms word ik er heel verdrietig van. Is het onwetendheid of wíllen mensen het gewoon niet zien? Ik zag vandaag een filmpje van een paard op show. Ik ken dit paard en weet wat van zijn verleden. Ik heb zitten huilen, niet een beetje maar echt gebruld. Wat gaf dit paard aan dat er te veel verschillende signalen vanuit zowel berijder als begeleidig vanaf de grond werden uitgezonden. Ik zag een paard wat overvraagd werd en niet meer wist wat hij moest doen. Een bonk spanning en uit pure ellende ging hij elk kunstje wat hij kende aanbieden. Heel spectaculair op show. Maar als je weet dat dit paard geen enkel commando meer op volgde zie je opeens iets heel anders. Ik moest ook huilen omdat ik dit herkende, ik zag mezelf eventjes terug in dit paard. Er word zo veel van je gevraagd en de signalen die er worden uitgezonden zijn zo verschillend dat je uiteindelijk maar allerlei dingen gaat doen in de hoop dat er iets goeds tussen zit. Maar zolang niemand je bevestigd wanneer je het goed doet en alleen zegt wat je fout doet weet je niet waar je aan toe bent.
Het paard als spiegel van de ziel. In dit geval 2 mensen die zo graag wilden presteren op show dat ze het welzijn van hun paard uit het oog verloren terwijl hun paard ze zo duidelijk probeerde te maken dat ze veel te veel tegelijk aan het doen waren.

Jammer, gemiste kans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: