Gummen en fouten

Als je gumt vermoord je het papier

En vanaf het moment dat opa dat zei was gummen verboden. Niet dat opa het bleef herhalen. Nee, hij heeft het 1x gezegd. Maar elke keer als ik op school iemand hard bezig zag met een gum dacht ik er weer aan. En opa was kunstenaar, opa was tekendocent geweest, opa wist het. Tegen opa keek ik op en voor wat hij zei had ik ontzag.

Ik mocht niet gummen, dus verscheurde ik mijn tekeningen en begon opnieuw. Keer op keer begon ik opnieuw net zolang tot het lukte. Net zo lang tot het goed was. Tijdens mijn opname werden ze soms boos als ik alweer een tekening verscheurde waar ik niet tevreden over was, ik kon toch gewoon gummen? Maar ik mocht het papier niet vermoorden.

Gisteren (31 augustus) was het 2 jaar geleden dat opa overleed. Over zijn lessen denk ik nog dikwijls na. Maar vooral de gum heeft me veel na laten denken. Want waar ging dat eigenlijk om, ging dat wel om het papier?
Nee, ik durf te zeggen dat dat niet zozeer over het papier ging. Het ging er meer over hoe je om ging met fouten die je maakte. Een fout kan je proberen uit te gummen maar dat zal altijd zijn sporen achter laten. Je kan fouten ook gebruiken. Een tekening zo maken dat de fout de tekening verbeterd in plaatst van verpest. En zo is het ook met het leven.

Fouten worden gemaakt, fouten maken is menselijk.

Maar het gaat om hoe jij ermee om gaat. Probeer je het te verdoezelen, te vergeten? Of probeer je de ‘fouten’ juist te gebruiken en maken ze het leven uiteindelijk niet alleen maar mooier?


Je hoeft iets niet altijd uit te gummen al lijkt dat soms wel het beste om te doen. Maar heel snel vergeten wat er is gebeurt. Maar waar je hebt geprobeerd te gummen ontstaat een vlek. Daar word de tekening nooit meer zo mooi als op de andere plekken. Probeer de ‘fout’ een plek te geven, en soms kan er juist uit dat klote moment iets heel moois ontstaan. Soms kunnen juist foutjes het begin zijn van iets heel moois.

Dag opa, bedankt voor hoe u me leerde zelf dingen te bedenken, zelf na te denken en te creëren. Dank voor de inzichten, de mooie momenten en de liefde.
Zoals tante zei op de begrafenis

Opa was niet van de wereld. De wereld was van opa.

2 gedachten over “Gummen en fouten

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: