De boom in

Je kan de boom in. Dat is een keer wat anders dan het dak op kunnen, toch?

Ieder heeft zo zijn manieren om om te gaan met spanningen. Zowel goede als slechte manieren.
Mijn slechte manieren zijn wel een beetje bekend.
– zelfbeschadiging
– eetstoornis
– verslavingsgedrag
– verder destructief gedrag; verwaarlozing e.d.

Maar dan mijn positieve manieren. Die lijst is redelijk kort.
1. Op mijn handen gaan staan
2. rek en strek oefeningen doen
3. de boom in gaan.

Oké, ik zal me even nader verklaren. Nummer 1 en 2 komen doordat ik vroeger fanatiek heb geturnd. Fysiek bezig zijn zorgt dat ik word afgeleid van de dingen die in mijn hoofd spelen. In tijden dat ik veel last heb van spanningen word ik altijd op de een of andere rare manier erg lenig. Ik gok dat dit hier iets mee te maken heeft.

En dan die boom, tjah, die boom. Ik moet zeggen dat de dienstdoende arts me best raar aan keek toen ik dat noemde als manier om met mijn spanningen om te gaan. Maar aangezien het alternatief zelfbeschadiging was ging hij snel akkoord. Ik kon de boom in de binnentuin op gaan eisen.

Toen de spanningen weer erg hoog op liepen zat ik binnen no time in de boom. De boom in de binnentuin van de gesloten afdeling wel te verstaan. En toen was het paniek want, klein detail, de arts was deze oplossing even vergeten te overleggen of door te geven aan de verpleging.
Beeld het je maar in, Maria een paar meter hoog in de boom en het verplegend personeel onderaan de boom druk overleggend over wat te doen. Ik was uiteraard niet van plan naar beneden te komen en vond dat ze de arts maar moesten bellen om te vragen wat we hadden afgesproken. Zij vonden dat ik naar beneden moest komen (ik uiteraard niet). Maar wat doe je dan? Brandweer bellen? Iemand de boom in sturen of wachten? In eerste instantie werd het wachten maar gelukkig voor mij werden ze het wachten en op me in praten snel beu en dus lieten ze me alleen.

Uiteindelijk ben ik heel braaf naar beneden geklommen en heb ik het de keren erna gemeld als ik weer ging klimmen zodat ze voorbereid waren. Maar die keer konden ze echt niet waarderen, al vond ik het toen toch echt wel heel grappig.

Maar waarom een boom? En waarom niet onderaan een boom maar erin, en het liefst zo hoog mogelijk? Nou;
1. Een boom is natuur en natuur geeft rust. voel maar eens hoeveel rust een boom uit kan stralen. leg je hand op bast, nee je hoeft geen knuffel te geven, gewoon je hand ertegenaan leggen en de tijd nemen om te voelen. Misschien je ogen dicht en neem waar wat je voelt.
2. De hoogte geeft afstand. Zolang je dus geen hoogtevrees hebt kan die hoogte een veiligheid geven. Veiligheid doordat je afstand neemt en erboven staat. Letterlijk en figuurlijk. Je kan de situatie overzien, hem rustig in je opnemen en een oplossing bedenken zonder direct bedreigd te worden.
3. De boom beschermt je. Ja nu klink ik echt helemaal als zweefteef 2.0, sorry. Maar naast de hoogte hebben sommige bomen ook zo’n bladerdak dat ze je (bijna) volledig aan het zicht kunnen onttrekken. Ze nemen je op, verstoppen je en houden je veilig bij zich totdat de kust weer veilig is. In ieder geval in je hoofd.

Voor mij is de boom in gaan dus een oplossing. Misschien voor jou ook wel, of verstop je eens in het hoge gras of tussen de struiken. Maak vooral contact met de natuur als dit je kan helpen.
En voordat je heel enthousiast helemaal naar boven klimt in een boom….. KLEINE stapjes. Want ook in bomen klimmen leer je met vallen en opstaan. en dat vallen doe je liever niet van grote hoogtes.

2 gedachten over “De boom in

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: