Zelfzorgdag – Zebra Voorlichting

10 augustus, eindelijk was het zo ver. Ik kon naar een bijeenkomst van stichting zebra voorlichting. De zelfzorgdag om precies te zijn.

Voor degene die nog nooit hebben gehoord van de stichting zebra voorlichting raad ik aan om zeker even een kijkje op de site te nemen of ze op facebook of Instagram te volgen/liken. http://zebravoorlichting.nl/ ZEBRA staat voor Zelfbeschadiging Erkennen, Begrijpen, Reduceren en Accepteren. Verder, neem vooral een kijkje op de verschillende media!

En dan, tjah, een dag over zelfzorg. Ik zal heel eerlijk zeggen dat voor mij de dag op geen beter moment kon komen. Ik snak naar lotgenotencontact maar zit ook qua zelfzorg heel slecht op dit moment. Een dagje waarin hier wat aandacht aan werd besteed was dan ook zeker niet verkeerd. In een week die voor mij als een soort zwart gat was omdat alles qua hulpverlening uit viel door vakanties was daar precies op mijn vrije dag deze activiteit van Zebra. Omdat dit in enschede was, was het ook direct een mooie gelegenheid om teddy (myspycholife op Instagram) weer te zien na bijna een jaar en zij ging ook mee. (YEAH een bekend iemand)

De aankomst
de aankomst was voor mij best even lastig. ik had tijdens de 3 uur durende treinreis zooooo veel spanning opgebouwd dat ik echt een beetje aan mijn max zat. dan ook nog nieuwe mensen ontmoeten in een nieuwe situatie was even dood en doodeng. gelukkig waren er 2 mega positieve punten. ten eerste was teddy bij me die echt even mijn rots in de branding was en achter wie ik heel veilig aan kon hobbelen. ten tweede was er nicole die de dag organiseert samen met Meike . zij straalde zo veel warmte uit dat ik me gelijk een beetje thuis voelde. En natuurlijk was mijn spanning echt nog niet weg en vond ik het dood eng, ik voelde me veilig, en dat gevoel was heel belangrijk.

Programma
Daarna was het programma wat bestond uit een korte workshop bullet journalling, een gespreksgroep en de mogelijkheid tot meedoen aan joga.

Bullet journal
Ik ben zelf natuurlijk sinds kort bezig met een bullet journal maar dit gaf me weer handvaten om wat verder te gaan. Ook bedacht ik me dat het wel handig was om juist nu ik zo verschrikkelijk chaotisch was in mijn hoofd even gewoon ontspannen wat te “kliederen” met waterverf. Zelf ben ik best wel kritisch op wat ik maak en Nicole haar reactie op de vlinder die ik schilderde was zo positief dat ik er echr even van op keek. En eerlijk is eerlijk, toen ik er net nog een keer naar keek was ik best een beetje trots, ik vind hem er ook best gaaf uit zien! Het gesprek over mijn moodtracker maar ook eetbui, paniekaanval en zelfbeschadiging tracker zette me aan het denken. Door hier een keer over te kunnen praten besefte ik me namelijk iets heel essentieels. Ik automutileer dagelijks en dat is meer een ritueel geworden dan dat het echt nodig is. Ik heb er niet zozeer behoefte aan maar het zit gewoon in mijn ritme. En gewoontes zijn er om veranderd te worden, toch? Dus bij deze ga ik beginnen te proberen deze gewoonte af te leren of in te ruilen voor een anderen. Tekenen in mijn BuJo bijvoorbeeld.

Gespreksgroep
Nu was ik heel emotioneel (net als de afgelopen week met dank aan mijn nieuwe medicatie) waardoor het lastig was om de gespreksgroep echt goed mee te krijgen qua inhoud. ik ging dus vooral aan het luisteren naar tonen, kijken hoe mensen reageerden en proberen te voelen wat gebeurde. Ik vergelijk het misschien snel met opnames maar WAUW echt WAUW, de energie was zo fijn. De ruimte die er gegeven werd en de manier waarop de gespreksgroep werd geleid. Het voelde zo goed. En als ik me iets beter voel wil ik zeker nogmaals meedoen aan een gespreksgroep!

joga
en toen de joga. normaal is dit voor mij best een fijne manier om te ontspannen maar oeps, even vergeten dat ik zoveel in mijn hoofd zit dat lichamelijke rust proberen te vinden de chaos in mijn hoofd mega groot maakt. toch was het niet onaangenaam. En was de manier waarop de joga gegeven werd door Meike voor mij als redelijk onervaren in de joga zeer prettig. wie weet ook dit nog een keer als ik een wat betere dag heb.

Ik ben de Zebra eigenlijk best wel dankbaar voor deze dag. Het was mega vermoeiend en intensief maar het ook dubbel en dwars waard. Nieuwe contacten, nieuwe inzichten. Het praten en ook gewoon even jezelf kunnen zijn zonder je problemen weg te kunnen lachen. 1000 maal dank, ik had het niet willen missen.

(Soemie was mee als steun in de trein en heeft bij teddy thuis mogen spelen. Zij was net zo uitgeteld als ik op de terugweg.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: