Voetstappen op de trap

Voetstappen herkennen is een sport voor me. Ik probeer aan de manier van lopen te horen wie er aan komt. Als ik bij de ggz zit is dit handig omdat ik niet de gang in kan kijken vanaf de plek waar ik zit maar zo wel kan horen wie eraan komt. Dit doe ik niet alleen bij de ggz maar eigenlijk bijna overal. Op school, thuis, op werk. Ik probeer ieder zn voetstappen te leren herkennen.

Sommige mensen vinden het raar dat ik probeer de manier van lopen te onthouden maar, maar heel zelden zal iemand vragen waarom ik dit doe. Ik doe namelijk weinig dingen zonder reden. Ook het herkennen van voetstappen en manieren van lopen heeft een achterliggende reden.

Toen ik jong was leerde ik aan de voetstappen te herkennen wie er de trap op kwam. Al na 3 treden wist ik wìe er de trap op kwam, en niet onbelangrijk met welke reden. Ik kon precies horen wat voor energie er zat in de voetstappen en wist dus waar ik me op voor moest bereiden.

Pap had zware lompe voetstappen. Kwam even welteruste zeggen en soms even brommen. Als hij boos was stootte hij standaard de eerste paar treden een keer zijn voet/teen maar meer dan wat mopperen kwam hij niet doen.

Bij mam was het een ander verhaal. Zij kon bij wijze van spreken op 100 manieren de trap op komen. Ook met 100 verschillende bedoelingen. Soms wist ik al dat ik extra dekens moest pakken. Dekens die de klappen een klein beetje op konden vangen. Soms kwam ze bijbel lezen en bidden voor het slapen gaan maar wist ik al bij de eerste paar stappen die ze op de trap zette dat ze me fysiek of mentaal pijn zou gaan doen.

Ik was altijd op mijn hoede, op mijn hoede voor de voetstappen op de trap. Op mijn hoede voor wat er volgen zou. Ook nu ben ik nog op mijn hoede. Ik luister naar hoe iemand zijn voeten neer zet. Ik hoor eraan of iemand rustig, bang, boos of weet ik het wat is. Ik kan aan iemands voetstappen al wat voorspellen. Want weinig mensen zijn zich bewust van de energie in hun voetstappen. Ik wel en ik doe er mijn voordeel mee.

Toch maakt het me ook vaak angstig, op mijn hoede, want wat als ik het verkeerd interpreteer en het foute boel is? Wat als er weet ik veel wat gebeurt?

Of mijn allergrootste angst

Wat als ik de voetstappen op de trap mis?

Een gedachte over “Voetstappen op de trap

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: