Ik ben niet

Ik ben niet mijn diagnoses. Ik ben meer dan een diagnose. Ik ben maria, met of zonder diagnose. Wie ik ben veranderd niet als ik er een diagnose meer of minder bij heb. Hoe mensen met me om gaan echter wel.

Ik heb geen last van autisme, ik heb last van de onvoorspelbaarheid van andere mensen. Komt dat doordat ik autistisch ben, misschien wel. Maar nog steeds is het de onvoorspelbaarheid die spanning veroorzaakt en niet mijn autisme. Hoogbegaafd zijn, daar kan ik blijkbaar veel last van hebben. Maar ik ben van mening dat mijn omgeving er waarschijnlijk meer last van heeft dan ik.

En misschien is dat uiteindelijk het echte probleem. Niet hoeveel last je hebt van jezelf, het gaat meer om hoeveel last je omgeving heeft van wie je bent. Want worden diagnoses daar niet op gebaseerd? Bij autisme word er niet alleen gekeken naar hoe je nu bent en waar je nu in vast loopt. Nee, er word vooral ook gekeken naar hoe je was als kind en waar je ouders tegenaan liepen toen je baby, peuter, kleuter, en ga zo maar door, was. Niet waar had ik last van, nee, waar hadden je ouders last van?

Ik ben meer dan mijn diagnoses. Ik ben meer dan waar mijn omgeving tegenaan loopt en meer dan wat uit mijn omgeving me stress bezorgd. Nu ben ik autist. Maar ben ik dat niet al 23 jaar? Waarom zou ik dan nu opeens anders behandeld moeten worden? Ik ben nog steeds dezelfde persoon als een week geleden die last geeft van onvoorspelbaarheid. Of dit nu gaat om mensen of situaties. Ik heb er nu net zo veel last van als voor mijn diagnose. Ik moest het altijd “gewoon” doen.

Get used to it

En dat ben ik ondertussen. En nu moeten mijn gewoontes weer door elkaar geschopt worden. Leer ik ermee om gaan, moet ik dat ook weer veranderen.

Ik ben nog steeds maria, dezelfde als een week geleden, nu met een extra label. Ik ben nog steeds maria, autistisch of niet. Ik doe de dingen op mijn manier, alleen. Want ja, I’m used to it.

Ik ben niet mijn diagnose, ik ben ik!!!!

2 gedachten over “Ik ben niet

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: