Diagnoses

Diagnoses of stickertjes plakken zoals ik het altijd noemde. Ik heb me, zeker toen ik nog jonger was, altijd fors verzet tegen diagnoses. Ik kreeg alleen tijdens mijn opnames door dat een diagnose voor bepaalde dingen wel handig is. 

Het krijgen van behandeling bijvoorbeeld. Daar hebben zowel behandelaars als de verzekering graag een duidelijke diagnose voor. De behandelaar weet dan of deze behandeling nut gaat hebben en aansluit bij datgene waar je last van hebt. Hierop volgend weet een verzekering of het wel zin heeft om deze behandeling te vergoeden. Ook bij de gemeente bij het aanvragen voor wat voor begeleiding dan ook bij het wonen bleek een diagnose van essentieel belang te zijn. 

Dus oke, een diagnose dan maar. December 2015 werd een psychiatrisch/psychologisch onderzoek aangevraagd. In september 2016 vroeg ik me tijdens een gesprek hardop af of daar ondertussen al wat over bekend was, zou nagekeken worden. November 2016 bleek dat ik nergens meer op de wachtlijst stond voor onderzoek. Ja top, ten eerste hadden ze het niet eerder na kunnen kijken en niet pas nadat ik er tig keer om had gevraagd? En ten tweede hoe dan? Ik had meerdere keren te horen gekregen dat ik bovenaan stond op de wachtlijst. Het is afgeschoven op de reorganisatie en daardoor ben ik ooit vergeten blijkbaar? Nou top, opnieuw de wachtlijst op en toen mocht ik wel direct naar de psycholoog toe die ook het onderzoek zou doen. In ieder geval iets.

Uiteindelijk is het onderzoek gedaan en nu is het wachten op de uitslagen…. wachten, wachten en nog eens wachten.
De uitslag van de iq test was al snel duidelijk, hoger dan verwacht, hoogbegaafd, het moment dat ik opeens weer mocht (moest) meepraten over oplossingen en behandelingen. Het moment dat er opeens anders naar me werd gekeken. Mijn uitspraak klopte.

“Ik ben wel gek maar niet dom!”

En daar konden ze het mee doen.

Dan was er nog het persoonlijkheids onderzoek en het autisme onderzoek. Tijdens de onderzoeken bleek dat ik best flink last had van mijm trauma’s. Zoveel dat ze gingen twijfelen of mijn ‘autistiforme’ kenmerken misschien werden veroorzaakt door mijn ptss en er geen sprake was van een stoornis in het autistisch spectrum. Tjah, leuker kunnen we het niet maken en makkelijker blijkbaar ook niet.
Dus daar was ie dan. (c)ptss oftewel (complexe) post traumatische stress stoornis. Ik zal hier later meer over vertellen, nu even niet. En dinsdag hoorde ik dan ook dat er inderdaad ook sprake is van autisme. Hoe en wat precies? Joost mag het weten, dat hoor ik later.

Dan blijft de persoonlijkheidsproblematiek over. Daar kon nog niks over gezegd worden. Er is nu beloofd dat alles woensdag uitgewerkt is zodat ik dan meer weet. In ieder geval voordat mijn psycholoog op vakantie gaat dus. Maar dit is wel de uitslag waar ik het meest bang voor ben. Want wat als het borderline is? Dan weet ik het echt niet meer. Ik wil geen borderliner zijn en de ggz wil geen borderliners hebben. Genoeg afdelingen en behandelingen waar je bij voorbaat al niet welkom bent met deze sticker. Voor mij is deze diagnose dus echt een worst case scenario. Maar dat is nog even afwachten dus. Woensdag meer.

2 gedachten over “Diagnoses

Voeg uw reactie toe

  1. Die diagnoses zijn waardeloos…. Om te verantwoorden moeten ze met die stickertjes zwaaien, maar de mens daarachter wordt er niet beter van. Ik hoop gewoon dat jij de juiste begeleiding krijgt, zodat je uit deze warboel kunt komen. Ik weer dat ze bij de ggz hun menselijkste best doen om temidden van al die onmenselijke regeltjes toch hun werk te kunnen doen. Sterkte meid XX

    Liked by 1 persoon

  2. oh lala, alles evolueert zo veel. ook ik heb bepaalde diagnoses gekregen die ik meedraag en verdraag maar ook niet meer met me meedraag.
    een goede begeleiding is idd heel essentieel…
    laat je niet vangen aan een diagnose, ze kan wegebben door zelfkennis en gepaste ondersteuning, het is niet zo dat je nu een diagnose krijgt dat dit voor je hele leven die diagnose is ! sterke inderdaad.

    Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: