Pesten

Het onderwerp van de facebookgroep op weg naar herstel van deze week is pesten. Een onderwerp waar vaak moeilijk over gesproken word en waar best een taboe op is.

Basisschool
Ook ik werd gepest. Het begon al toen ik in groep 2 zat. Leerlingen uit hogere klassen pikte mij eruit. Waarom? Ik was anders, paste niet in het plaatje maar bovenal omdat mijn moeder juf was op de basisschool waar ik ook op zat. Als mam iemand straf gaf kreeg ik dit vaak over me heen. En nadat mam me niet serieus nam toen ik dit zei en er dus niks werd gedaan bleef dit doorgaan. Ik was een makkelijk slachtoffer want was onzeker en er werd toch niet tegen op getreden. Mijn ouders wilden niks zien en als mijn ouders niks zagen zag ook school niks.

middelbare
Toen ik naar de middelbare ging  had ik naast een flinke vechtlust (ik was niet bang om mijn vuisten te gebruiken) ook een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel ontwikkeld. No way dat iemand gepest zou worden en ik toe zou kijken. Dit kon ik niet, dat kon ik niet naar mezelf toe verantwoorden.  Het resultaat was echter dat ik me elke keer weer in de schijnwerpers van pesters plaatste. Ik heb in totaal 5 middelbare scholen gehad en alleen op de laatste voelde ik me redelijk veilig. Daar traden ze flink op tegen pesten en zonodig kwam er zelfs politie aan te pas. Een zero tolerance beleid wat werkte, voor mij.

HBO
Ik hoopte dat mensen op het hbo volwassen genoeg zouden zijn om me in mijn waarde te laten maar wat blijkt, ook volwassenenen pesten. Mijn eerste hbo opleiding heb ik wel 2 weken vol gehouden. Toen begonnen de opmerkingen en bij mij de angst om naar school te gaan, dus ik stopte. Wat het meest bizar is, is dat dit een lerarenopleiding is. Deze mensen zouden 4 jaar later moeten optreden tegen pestgedrag maar deden er eigenlijk zelf nog aan mee. Exit opleiding en een tussenjaar. 

werk 
 Dus toen ging ik aan het werk. Dat ging perfect tot ik meer last kreeg van mijn depressie. Collega’s merkten het en opnieuw werd ik doelwit. Uiteindelijk zijn er wat dingen gebeurt op de vloer en was ik ook daar weg. En dan is het dus weer op zoek naar een opleiding en weer naar school. Eng maar toen de enige optie.

En weer HBO 
Dus toen opnieuw een opleiding maar ik was ondertussen mega offensive geworden tegen elke mogelijk bedreigende opmerking. Toen ook daar opmerkingen begonnen ging ik lessen skippen. Gelukkig ben ik slim zat dus redde ik het perfect met alleen verplichte lessen en mijn tentamens. Uiteindelijk ben ik dat jaar opgenomen. Alles bij elkaar was gewoon teveel en toen moest ik het jaar opnieuw doen. Ook het 2e jaar verliep stroef en omdat ik toen mij propedeuse niet haalde moest ik stoppen. Ik faalde en toch was dit een mega opluchting.

MBO
Uiteindelijk moet je iets. Vind ik in ieder geval. Dus startte ik een mbo opleiding. En nog steeds merk ik dat ik vatbaar ben voor opmerkingen. 1 opmerking kan gelijk maken dat ik de rest van de week niet meer op school ben. Niet op school zijn is makkelijker dan omgaan met de opmerkingen. Inhalen doe ik later wel weer, als de rest van de klas me hopelijk vergeten is ofzo.

conclusie
Uiteindelijk breng ik mezelf vaak in de problemen. Door mijn grote mond maar ook door te vertikken om om hulp te vragen als het me niet alleen lukt. Ook het feit dat ik op 9 verschillende scholen (1 basisschool, 5 middelbare, 2 hbo en 1 mbo) in meerdere of mindere mate ben gepest betekend wel dat de oorzaak bij mij ligt. In ieder geval deels. Het zal een combinatie van factoren zijn maar dat ik uiteindelijk keer op keer het doelwit ben laat zien dat de oorzaak bij mij ligt.
En nu zullen er mensen opspringen en zeggen neee jij bent slachtoffer maar ik denk niet dat dat altijd zo is. Ik denk dat ik zelf de grootste oorzaak van het pestgedrag ben, al weet ik niet precies wat de oorzaak is. En wat kan ik doen? Mezelf veranderen is een optie maar dat vertik ik. Ik ben mezelf al kwijt doordat ik altijd veranderd ben voor iedereen en nu blijf ik bij wie ik ben. Take it or leave it en anders, mijn grote bek heb ik nog steeds en ook mijn vuisten doen het prima. Als je niet met me om kan en wilt gaan kan je me uit de weg gaan. Wil je dat niet dan kan je verwachten dat ik een keer iets terug doe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: