Angst en onbegrip

Angst is lastig te begrijpen als je zelf niet bang bent voor datgene waar een ander bang voor is. Angst is ook moeilijk uit te leggen, hoe leg je uit dat je bang bent voor iets wat voor een ander de normaalste zaak van de wereld is?

Een “mooi” voorbeeld zijn spinnen. Veel mensen zijn bang voor spinnen. Ik niet, ik vind ze prachtig, fascinerend en snap niet dat mensen er zo bang voor kunnen zijn. Aan iemand die een fobie heeft voor spinnen uitleggen dat ik het leuke dieren vind? Dat zullen ze nooit begrijpen. 

Maar hoe leg je dan aan iemand uit dat je bang word van dingen, situaties, waarvan je zelf ook weet dat je er niet bang voor zou moeten zijn? Hoe leg je uit wat je zelf niet begrijpt?  En de lijst is lang, heel lang. Hij word zelfs met de dag langer. Elke keer komt er weer iets onzinnigs bij. En hoe vaak ik ook tegen mezelf zeg dat ik er niet bang voor hoef te zijn, dat het echt niet zoveel voorstelt, toch ben ik er bang voor.

Maar uitleggen dat je bang bent word nog lastiger als het niet aan de buitenkant te zien is. De meeste angst zit vanbinnen en ik heb heel goed geleerd om die angst te verbergen. Het tonen van angst leid alleen tot onbegrip. Onbegrip omdat die angst niet gegrond is. Ik toon mijn angst niet zoals je zou verwachten en ik zal het zeker niet verwoorden. 

Maar ook ik toon mijn angst, alleen op een andere manier. Ik huil als ik alleen ben, probeer controle uit te oefenen op de situatie. Ik ben prikkelbaar, vooral als ik de controle verlies word ik een bitch. Maar dat is mijn manier van omgaan met mijn angst. En als het teveel word, als het echt teveel word? Dan heb ik altijd nog dissociaties. Veilig in mijn eigen onveilige wereld.

Dat mensen me niet begrijpen, dat snap ik. Maar waarom is het dan verkeerd als ik een ander niet begrijp? Want onbegrip kan toch van 2 kanten af bestaan?

Een gedachte over “Angst en onbegrip

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: