Afscheid nemen bestaat wel.

Afscheid nemen bestaat niet? Wat een onzin zeg!!!! Afscheid nemen bestaat wel degelijk!

Ik weet nog dat elle me een appje stuurde. 

“Het geeft me een heel rustig gevoel te weten dat ik er een deze dagen niet meer hoef te zijn. Maar ook wel spannend.”

 Dit appje kwam voor mij niet onverwacht. Ik had met haar tijdens onze opname veel gepraat over zelfmoord, niet meer willen leven en de behoefte aan rust. Ik had meerdere pogingen van haar meegemaakt en zij ook bij mij. We konden hier heel goed over praten en veroordeelden elkaar niet. Ik snapte haar en zij snapte mij. 

We wisselden af in de comfort room, gunden elkaar de ruimte. We lachten en huilden samen. Toen we allebei onze vrijheden kwijt waren liepen we 10 km door de binnentuin. Rondje na rondje na rondje, uren lang. Praten over het leven na de dood. Haar vader was een vlieg geworden na zijn dood, daarom mochten we geen vliegen dood slaan.

En toen dit berichtje. Ik wist dat dit het afscheid was. We hadden nog een gesprek. Ik moest huilen maar heb haar een goede reis gewenst. Ik wist dat ze ging, ik wist hoe ze ging. En ik hoopte vooral dat ze geen pijn zou hebben. 

En de dag erna was er dan het bericht op Facebook, elle was er niet meer. Elle had eindelijk rust. Ik heb gehuild, stortte in. Ik wist het, had ik haar tegen moeten houden? Na de begrafenis had ik hier echter antwoord op. 

Ze had alles voorbereid. Alles was tot in de puntjes verzorgd zoals zij het wilde. Zelfs de borrel achteraf. Muziek, teksten die ze had geschreven, het was elle haar laatste feestje. Heftig, emotioneel maar wel goed. Het was goed zo en het was goed dat ik haar niet had tegen gehouden.

Dat elle alles zo goed had geregeld, de gesprekken die we erover hebben gevoerd en de laatste berichtjes van haar hebben gemaakt dat ik haar dood een plekje heb kunnen geven. Ik vind het niet makkelijk en moet er nog steeds af en toe om huilen. Maar het is goed zo, ik koester de mooie herinneringen en mis haar. Maar afscheid heb ik gelukkig kunnen nemen!!!

Dit maakt dat ik dit belangrijk vind, ik vind het belangrijk om te zorgen dat er gesproken kan worden over een eventueel naderend einde. Ik vind niet dat het dood moet worden gezwegen, letterlijk en figuurlijk. Juist het gesprek erover aangaan maakt dat het (in ieder geval voor mij) een plekje kan krijgen.

Lieve elle, een vliegje, vlindertje en sterretje voor jou!!! Ik mis je 😘

Een gedachte over “Afscheid nemen bestaat wel.

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: