Omgekeerd


Er zijn dingen die als je ze omkeerd iets heel anders worden, waarbij er niks meer klopt van wat het ooit was. Dan heb je natuurlijk ook de zogenaamde palindromen, een woord wat achterstevoren hetzelfde is. 
Eén zo’n palindroom is reinier, frappant eigenlijk. Zou het reinier van arkel daarom zo heten? Dat het niet uit maakt of je iets nu van voren of van achteren bekijkt, hoe vaak je het ook omdraait, het blijft hetzelfde. Oké, ik weet dat dit één van mijn hersenspinsels is maar toch, wie weet….

Het woord depressie is totaal geen palindroom. Als je het omkeerd zou er zoiets als optimist of levensgenieter uit moeten komen. Een depressie omdraaien betekend dus heel wat anders.

Toch vonden een medepatient en ik dat wij een omgekeerde depressie hadden. De standaard depressie was namelijk moeite met uit bed komen, ochtenden die lastig zijn. Bij ons was dat omgekeerd, je bed uit? Yes, is die lange klote nacht voorbij. De ochtenden lastig? Nou in de avond is het pas echt een hel.  Maar klopte een depressie dan nog wel als de dag op een omgekeerde manier lastig was? Hmmm…. ingewikkeld dus.

Maar waarom is voor de een de ochtend zo lastig en voor de ander juist de avond? Ik merk dat ik naast de problemen van de avonden ook steeds meer problemen krijg met de ochtenden en dat ook wat meer ga begrijpen.  

In de ochtend heb je een dag voor je, hoe kom je die dag door? Wat moet je doen als er eigenlijk niks meer is wat er echt toe doet. Zie je het wel of wil je toch proberen er waren van te maken? Ik merk dat juist dat je wat van de dag wilt maken voor mij het opstarten moeilijk maakt. Hoe kan ik het namelijk voor elkaar krijgen dat ik voldoe aan mijn eigen verwachtingen? Hoe gaat me dat lukken als ik eigenlijk geen energie heb om mijn bed uit te komen? Pfoeh, veel te veel obstakels om voor mijn bed uit te komen.  Toen het me allemaal niks kon schelen ging ik m’n bed wel uit.  Ik zag het wel, kon mij wat schelen dat ik weer een dag nutteloos was.

De avonden is een ander verhaal. Terwijl iedereen gaat slapen word het overal rustiger. Met de rust komen ook gedachtes. Wat heb ik zoal gedaan vandaag? In de opname was dat vaak niks. Weer een dag niks, en dat maakte me boos, waarom kon ik er niks van maken? Nu heb ik vaak redelijk wat gedaan op een dag en dan kan ik in de avond evalueren. Elke stap die ik heb gezet ga ik na, welke fouten heb ik gemaakt, heb ik het iemand moeilijk gemaakt, heb ik iemand (onbewust) pijn gedaan en wat moet ik morgen anders doen? Met alle fouten komen altijd weer flink wat negatieve gevoelens omhoog. Ik haat mezelf, ik wil zo niet nog een dag moeten. Ik verpest het voor iedereen dus waarom zou ik nog mogen leven? 

Het voldoen aan mijn eigen verwachtingen wat nooit lukte, dat blijkt toch een van de grootste struikelblokken/valkuilen te zijn. Dat maakte mijn avonden altijd zo lastig. Dat maakte mijn omgekeerde depressie. En nu misschien een depressie 2 kanten op, toch nog een palindroom.

4 gedachten over “Omgekeerd

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: