Joost*

Joost* is mijn pittenzak-knuffel. De mensen die mij een beetje kennen weten dat ik van de knuffels ben. Ik heb bijna altijd een knuffel bij me. Een knuffel geeft wat afleiding, wat liefde en een knuffel, letterlijk en figuurlijk. Naast een knuffel is ook de pittenzak een van mijn vaste attributen. Met mijn eeuwige buikpijn was de warmte van een pittenzak zeer welkom.

Maar dan is een voor veel mensen de vraag; waarom noem je je knuffel joost? Ach ja, dat is weer een heel verhaal. 

Op de afdeling is het een komen en gaan van patiënten. Sommige zijn er maar tijdelijk en anderen (zoals ik) blijven er lange tijd. Als je er een tijdje zit leer je goed luisteren naar je medepatienten. Stiekem maakte ik me daar soms namelijk best zorgen over. Een zo iemand was joost. Joost was ik al eerder tegen gekomen en had nu flinke problemen. Hij zat er echt doorheen en vertelde de verplegingt hij niet wist hoe nu verder. 

De dag erna ging ik met medepatiente naar de action. Dat was vaak ons uitstapje. Onderweg kwamen we joost tegen. We maakten een praatje met hem en toen liep medepatienten S weer door. Toen we door liepen zei ik; ” hij gaat nu zelfmoord plegen volgens mij.” S. Keek me daarop verschrikt aan niet snappend waarom ik dat zei. Ik legde haar uit dat de blik in zijn ogen, de manier waarop hij praatte en zijn toestand de avond ervoor maakte dat ik dit vermoeden had. Dat hij richting het spoor liep maakte dit natuurlijk best zorgelijk.

Toen besloten we achter hem aan te gaan. Van een afstandje om even te kijken wat hij ging doen. Richting het spoor liep hij steeds langzamer en toen klonken de bellen en gingen de slagbomen dicht. Rennen!!!! En toen ik de trein aan zag komen riep ik zijn naam. Hij schrok, heel duidelijk, voor mij was dit de bevestiging dat het fout zat. Toen we hem vroegen wat hij ging doen en dat we ons zorgen maakten zei hij dat dat niet nodig was. Hij voelde zich al veel beter en ging even maar zijn vader toe.

Toevallig had ik de avond ervoor gehoord dat hij een week geen contact mocht hebben met zijn vader. Hij liep verder en ik vertelde S. Wat ik wist. We belden de afdeling en uitte onze zorgen. Ze zouden van de afdeling komen en ondertussen besloten wij joost op een afstandje te volgen. Als hij namelijk terug kwam lopen wisten we precies hoe laat het was.

En ja hoor, Joost kwam weer het hoekje om. Toen hij ons zag wilde hij stug door lopen, door naar het spoor waar juist weer een trein aan kwam. Ik besloot hem vast te pakken en S. Deed op dat moment precies hetzelfde. Hij stribbelde tegen maar we konden hem gelukkig overhalen om met ons mee naar de afdeling te lopen. Toen hebben we nogmaals de afdeling gebeld om te zeggen dat Joost met ons mee terug liep. De verpleging en beveiliging bleek al onderweg te zijn dus die kwamen we redelijk snel tegen.
Pfoeh, best heftig zoiets. We besloten wel even naar de action te gaan om wat afleiding te hebben. Daar kocht ik dus joost. Een deurstopper knuffel. Op de afdeling heb ik het zand er toen uit gehaald en er een pittenzak in gebouwd. Joost is dus uiteraard vernoemd omdat ik hem na dit incident heb gekocht.
ik voelde me die avond best schuldig dat ik iemand tegen had gehouden om een einde te maken aan het leed wat leven heet. Ik wist nog heel goed hoe erg ik dat vond toen ik er een aantal weken eerder zelf stond en werd tegen gehouden. Gelukkig kwam joost de dag erna naar mij en S. Toe om ons te bedanken. Hij had nu een goed gesprek gehad met zijn vader en er werden plannen voor de toekomst gemaakt hoe het verder moest.

Eind goed al goed dus. Al was het voor mij best een heftige gebeurtenis. Joost word nog steeds regelmatig gebruikt en ergens ben ik toch wel trots  dat we dit toen hebben gedaan. Vooral als ik dan op Facebook zie dat hij ondertussen een vriendin heeft en weer zeer succesvol is in de boksring. 

*joost is niet de echte naam van deze jongen. Maar vanwege de privacy heb ik zijn naam aangepast. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: