Keuze

`Ik ben niet ziek, ik kies hier zelf voor!´

Oei, wat heb ik die vaak gehoord. Pro ana. Je bent niet ziek maar hebt gekozen voor een leefstijl. Nou ik geloof toch echt niet dat het een keuze is. Het is een manier om met je problemen om te gaan omdat je vaak geen andere uitweg meer weet maar meestal is het een veel dieper liggend probleem wat zich door middel van eten uit.

De meiden die echt alleen maar op de site komen om af te vallen, voor wie het een keuze is om op deze manier wat af te vallen zijn vaak zo weer weg. Dit is namelijk geen manier. Dit is de ontwikkeling van een probleem wat je de rest van je leven met je mee draagt. Die eetstoornis leer je vast wel mee omgaan als je er goede begeleiding bij krijgt maar die eetstoornis raak je nooit meer kwijt. Even heel hard maar het gevecht met je eetstoornis aangaan is een gevecht voor het leven.

Pro-Ana is een keuze, je kiest er namelijk voor om op de site te zitten. Je kiest ervoor om hulp te vragen in het afvallen en om anderen aan te sporen af te vallen. Maar eigenlijk kies je er in mijn ogen vooral voor om gehoord te worden. Gehoord en begrepen. Want dat is wat ook ik zocht op pro ana sites. Ik wilde eens niet worden veroordeeld om mijn eetgedrag. Ik wilde eens dat iemand het goed vond dat ik zo worstelde met eten, of dat iemand het op z’n minst kon begrijpen. Ik wilde gezien worden, niet het als je het wel negeert gaat het vanzelf over (volgens mijn ouders). Nee ik wilde erover kunnen praten, delen wat ik voelde, delen wat ik lastig vond.

Ik vond wat ik zocht op pro ana sites. Ik vond begrip, ik vond een luisterend oor, ik mocht er zijn met mijn problemen en hoefde ze niet te verdoezelen. Ik hoefde eindelijk niet te doen alsof alles perfect ging want dat ging het gewoon niet. En nu, op dagen dat het niet lekker gaat, dagen dat ik me eenzaam voel en op dagen dat ik niet weet hoe ik nog door moet. Dan type ik de site nog wel eens in de balk. Ik ken er precies de weg, ik weet er waar ik moet zoeken en waar ik moet plaatsen. Ik lees, vind herkenning maar het doet me ook pijn. Meiden die nu op hetzelfde punt staan als ik toen ik hun leeftijd was. En ik hoop zo dat ze jaren later niet op hetzelfde punt zullen staan als waarop ik keer op keer heb gestaan.

Veroordeel alsjeblieft niet dat die sites er zijn, ze zijn er omdat er behoefte aan is, ze zijn er omdat er behoefte is aan een luisterend oor. Vraag je eerder af waarom iemand naar zo’n site te gaat, wat is de reden ervoor? En hoeveel eenzame gevechten vinden er wel niet plaats. Bedenk maar eens dat de .be site al in geen jaren meer is bijgewerkt, er word letterlijk niks meer aan gedaan. En toch, toch blijven er mensen komen, blijven er mensen posten. En toch keer ook ik er steeds weer naar terug.

Een stukje minder eenzaamheid en wat meer begrip. En daar kunnen we allemaal aan meewerken in het echte leven. Daar is geen pro-ana site voor nodig 😉

Een gedachte over “Keuze

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: