Overprikkeld

Overprikkeld raken. Ik denk dat iedereen die langere tijd opgenomen is geweest het gevoel wel kent. Je moet na je opname weer aan de slag in de grote boze buitenwereld. Mijn eerste verlof ging ik met tegenzin in. Me een paar uurtjes thuis vermaken zag ik nou niet bepaald zitten. 

Dat het me vermaken niet de grootste uitdaging zou zijn kwam ik echter al snel achter. De chaos thuis vloog me aan. Ik was er in opgegroeid, was er aan gewend maar was het na een paar weken opname volledig ontwent. Niks klopte ik zag, rook, voelde, proefde en hoorde vanalles. BAM!!! Die had ik niet aan zien komen zeg. Elk geluidje leek extra hard binnen te komen. En dat is best heftig in een huishouden vol adhd’ers.

Als je echter 1.5 jaar en 3 opnames verder bent is het bizar hoe erg je eigenlijk bent gehospitaliseerd. Naar school gaan was dodelijk vermoeiend en halverwege de les had ik echt even een time out nodig. Alle geluiden waren gewoon te veel. 2 uurtjes les en ik moest echt even bijslapen. Mijn energie was op.

Nu ben ik echter een jaar uit de opname en ik zou de prikkels wel weer gewend moeten zijn vind ik. Nou ik kan er heel veel van vinden maar sommige dagen is echt elk geluid te veel. Ik merk dat het niet lekker gaat aan de snelheid waarmee ik overprikkeld raak. Iemand klikt met dr muis, Mensen smoezen, pennen krassen over het papier, er word buiten gepraat, de verwarming tikt, een laptop zoemt en tot overmaat van ramp staat er ook nog een docent te schreeuwen waar ik dan naar moet zien te luisteren. Ik weet dat die docent niet schreeuwt maar op dagen als vandaag is dat geluid echt overweldigend.

Ik voel de spanning met de minuut oplopen. Ik kan het Niet, ik kan niet in de klas zitten!!! Het voelt alsof ik net uit de opname kom maar dan 10x erger. Het is zo Veel, zo vermoeiend.

En dan nu thuis. Papa is aan het zingen, mn zusje aan het mopperen, broertje is overal aan het rommelen en mam stelt de broodbakmachine in.  Oh en dan vergeet ik nog de auto’s, kerktoren, klokken (welke gek heeft ooit een tikkende klok bedacht???!!!), deuren die geopend worden, iemand loopt de trap op, kippen kakelen, vogeltjes fluiten en de nagels van de honden tikken op de vloer. En dan zijn er ook mijn geluiden nog. Ademhaling, darmen rommelen, hart gaat als een malle te keer, als ik beweeg maakt dat geluid.

Alles is te Veel, alles klinkt zo hard, alles komt zo hard binnen. Té hard gewoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: