De trein

“Er is vertraging vanwege een aanrijding met een persoon.”

Op het moment dat dit wordt omgeroepen op het station wil ik het liefste weg kruipen. De discussies die dan gevoerd worden maar vooral de veroordelingen die er dan uitgesproken worden doen me pijn. De mensen die dit doen zijn egoïstisch, willen alleen maar aandacht en willen zo veel mogelijk mensen belasten met hun laatste daad. Dit onbegrip doet me pijn, veel pijn!

Een jaar geleden stond ik daar ook. Op het spoor te kijken hoe die trein aan kwam stormen. Alles was geregeld en op papier gezet. Heel mijn begrafenis tot in de puntjes geregeld en niks aan het toeval over gelaten. Dit was het moment dat ik het leven achter me zou laten. Dit was het moment dat het gevecht voor mij was afgelopen.

Ik was egoïstisch, als mijn probleem maar over was, dan maakte het mij niet meer uit. En toch, toen ik die trein aan zag komen rijden wist ik dat ik dit niet kon en mocht doen. Ik maakte mijn probleem namelijk het probleem van iemand anders. Hoe graag ik ook dood wil, daar mag ik iemand anders niet de dupe van maken.

Sorry machinist, sorry dat je mij daar zag staan en misschien bang was voor wat er zou komen. Sorry dat ik je met mijn problemen wilde opzadelen. Ik wilde geen aandacht, ik wilde niet zoveel mogelijk mensen bang maken. Ik wilde gewoon dat het over was, dat het allemaal klaar was.

Ik kan niet zeggen dat ik blij ben dat ik nog leef, ik vind het nog steeds elke dag lastig. Maar ik ben wel blij dat ik mijn probleem niet bij jou heb neergelegd, dat ik mijn probleem niet van jou heb gemaakt.

 

Maar reizigers, ik wilde niet lastig zijn, ik wilde juist niet meer lastig zijn. Probeer alsjeblieft niet zo snel een oordeel te vellen want je kent het verhaal niet. Hoe klote het ook is dat je moet wachten, dat je vertraging hebt en misschien te laat komt. Bedenk hoe wanhopig iemand moet zijn om zo’n stap te zetten met zulke verstrekkende gevolgen. Probeer terwijl je baalt van je vertraging ook even stil te staan bij het slachtoffer wat dit veroorzaakt heeft. Heel even maar, en dan niet veroordelen, gewoon even herdenken. Want er is iemand dood gegaan, iemand die zo wanhopig was dat dit nog de enige uitweg was.

Maar wees ook blij dat je deze keus niet kan begrijpen, dat dit een ‘ver-van-je-bed-show’ is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: